UK, EU, spanish flags on a grey bricked building

UBIEGANIE SIĘ O WIZĘ STUDENCKĄ

Jeśli mieszkasz poza granicami UE może być konieczne ubieganie się o wizę studencką. Poniżej znajdziesz informacje dotyczące wiz, które możemy pomóc Ci otrzymać i warunków, jakie musisz spełnić, aby się o nie starać.

RODZAJE WIZ DLA STUDENTÓW POWYŻEJ 18 ROKU ŻYCIA

Istnieją 2 główne rodzaje wiz studenckich dla osób dorosłych, które można uzyskać za pomocą naszych szkół:

  • Nazwa wizy
    Szczegóły
  • Krótkoterminowy wiza studentcka (do 6 miesięcy w Wielkiej Brytanii)
    Dla kursów nie dłuższych niż 6 miesięcy
  • Krótkoterminowy wiza studencka student (od 6 do 11 miesięcy w Wielkiej Brytanii )
    Dla kursów trwających od 6 do 11 miesięcy

Wymagania

  • Warunki otrzymania wizy
    Informacje dodatkowe
    • Musisz mieć ukończone 18 lat
    • Minimalna intensywność kursu to 15 godzin tygodniowo
    • Musisz być w stanie pokazać, że możesz pokryć koszty podróży, zakwaterowania i utrzymania podczas pobytu w Wielkiej Brytanii.
    • Twój główny powód pobytu w Wielkiej Brytanii to nauka języka.
    • Musisz wykazać, że zamierzasz wyjechać z Wielkiej Brytanii przed wygaśnięciem ważności wizy (6 lub 11 miesięcy zależnie od rodzaju wizy, którą posiadasz)
    • Możesz przyjechać do Wielkiej Brytanii tylko z ważną wizą
    • Możesz uczyć się języka angielskiego na dowolnym poziomie
    • Jeśli chcesz przedłużyć wizę, musisz wrócić do swojego kraju
    • Te wizy nie uprawniają Cię do pracy w Wielkiej Brytanii bądź przyjazdu do kraju z osobą od Ciebie zależną finansowo

RODZAJE WIZ DLA STUDENTÓW PONIŻEJ 18 ROKU ŻYCIA

Jest jeden rodzaj wizy studenckiej dla dzieci, którą możemy pomóc Ci uzyskać:

  • Nazwa wizy
    Szczegóły
  • Krótkoterminowa wiza studencka (dziecko)
    Dla kursów nie dłuższych niż 6 miesięcy

Wymagania

  • Warunki otrzymania wizy
    Informacje dodatkowe
    • Musisz mieć poniżej 18 lat
    • Minimalna intensywność kursu to 15 godzin tygodniowo
    • Musisz być w stanie wykazać, że możesz pokryć koszty podróży, zakwaterowania i utrzymania podczas pobytu w Wielkiej Brytanii
    • Musisz wykazać, że podróż, Twój odbiór, jak i pobyt w Wielkiej Brytanii zostały już zoorganizowane
    • Musisz mieć list od swojego rodzica lub opiekuna, w którym wyraża on zgodę na Twoją podróż i pobyt w Wielkiej Brytanii
    • Musisz wykazać, że chcesz wyjechać z Wielkiej Brytanii po skończeniu kursu
    • Możesz przyjechać do Wielkiej Brytanii tylko z ważną wizą
    • Możesz uczyć się języka angielskiego na dowolnym poziomie
    • Jeśli chcesz przedłużyć wizę, musisz wrócić do swojego kraju

CZEGO SIĘ SPODZIEWAĆ PO PRZYJEŹDZIE DO SZKOŁY?

  1. Musisz pokazać nam swój paszport i podać nam swoje dane kontaktowe (takie jak adres, telefon i pocztę email) w Wielkiej Brytanii.
  2. Twoja frekwencja na zajęciach musi być wysoka, a jeśli nie będziesz regularnie uczestniczyć w kursie może to skutkować wyrejestrowaniem ze szkoły (Proszę przeczytać Student Handbook, aby uzyskać więcej informacji).
  3. Może się również okazać, że po przyjeździe musisz zarejestrować się na policji. Oznacza to, że będziesz musiał udać się do Głównej Komendy Policji i pokazać tam swój paszport. Możemy Ci w tym pomóc. Prosimy przyjść do recepcji po więcej informacji.

CO SIĘ STANIE, JEŚLI TWÓJ WNIOSEK ZOSTANIE ODRZUCONY?

Niestety wnioski wizowe nie zawsze są rozpatrzone pozytywnie. Jeśli się tak zdarzy, należy pokazać nam list z ambasady/konsulatu potwierdzający odrzucenie Twojego wniosku wizowego. Po otrzymaniu jego kopii zwrócimy Ci pieniędze z wyjątkiem opłaty administracyjnej w wysokości £200 i wszelkich opłat bankowych związane z przelewem.

WIĘCEJ INFORMACJI

Więcej informacji na temat wiz zajdziesz na stronach internetowych podanych poniżej.

www.gov.uk/study-visit-visa

www.gov.uk/check-uk-visa

Szkoły TEG są akredytowane przez British Council. Oznacza to, że akceptujemy studentów z krótkoterminowymi wizami studenckimi (do 6 lub 11 miesięcy)

Kliknij www.britishcouncil.org/education/accreditation/centres po więcej informacji.